Top

O nás

AC UNIZA

Športový klub Academic Žilinská univerzita v Žiline (AC UNIZA) sa sformoval v lete 2007 s cieľom vrátiť šport vysokoškolákom, podporovať masový šport a organizovať súťaže aj pre neregistrovaných športových nadšencov z radov študentov Žilinskej univerzity. V súčasnosti je najväčším akademickým športovým klubom na Slovensku.

Športový klub AC UNIZA pôsobí ako občianske združenie pri Žilinskej univerzite v Žiline a vo svojej činnosti úzko spolupracuje s Ústavom telesnej výchovy Žilinskej univerzity. Ich spoločným cieľom je nielen zastrešovať športové aktivity masového, výkonnostného i vrcholového univerzitného športu, ale taktiež vychovávať a pripravovať mladé generácie športovcov v rámci športovej prípravy jednotlivých oddielov.

Počtom zorganizovaných masových športových súťaží, ako aj ďalších športových aktivít, patrí AC UNIZA medzi najúspešnejšie vysokoškolské športové kluby, ktoré združuje Slovenská asociácia univerzitného športu.

Športové podujatia

Medzi najvýznamnejšie športové podujatia každoročne organizované AC UNIZA patria:

  • Univerzitné športové dni na UNIZA (účasť cca 700 vysokoškolákov v súťažiach v 20 športových odvetviach),
  • vysokoškolské ligy vo florbale, futsale, volejbale a bedmintone,
  • Športový deň rektora UNIZA,
  • Majstrovstvá UNIZA v zjazdovom lyžovaní a snoubordingu,
  • Beh 17. novembra,
  • Beh do strečnianskych hradných schodov,
  • Beh olympijského dňa.

Posledné menované akcie sú otvorené aj pre žiakov základných, stredných škôl, a taktiež pre verejnosť Žilinského kraja. Športový klub AC UNIZA  má tiež bohaté skúsenosti s organizáciou významných celoslovenských akademických športových podujatí, ako sú Univerziáda SR, Akademické majstrovstvá SR, či Finále univerzít SR.

Organizácia zimných a letných športových sústredení ja ďalšou oblasťou činnosti AC UNIZA. Zimné športové sústredenia sú zamerané na alpské lyžovanie, snoubording a skialpinizmus, obsahom letných športových sústredení sú vodáctvo, cykloturistika, rafting, ferraty a turistika.